III hari II malam


ni saja nak bagi tau. nak taip cepat cepat sebab nak prepare barang untuk lawatan ke melaka & port dickson besok. huehue. eksaited. sebelum tu, hi people. muah ilebiu. k tetiba.

tujuan lawatan tersebut diadakan adalah untuk melaksanakan kerja kursus geografi bagi pelajar pra-u. tahun ni, kerja kursus berkaitan pelancongan dan sungai. memula tu cikgu suruh kitorang buat kajian pasal sungai je yang dekat area ni. kitorang tak nak. hehe. apa class sungai, cikgu? tak jauh mana pon sungai tu. kitorang nak pergi jauh jauh. baru best. bak kata pepatah "jauh perjalanan, luas pemandangan" gitu. lol.

memandangkan cikgu mendengar suara hati kami, maka cikgu pon setuju nak buat lawatan. secara automatic, tajuk pelancongan dipilih. ada tiga jenis pelancongan; ekopelancongan, pelancongan pendidikan dan agro pelancongan. at first, kitorang pilih agro pelancongan, sungai udang. not bad lah tempat tu. tapi disebabkan kena bayar rm25 seorang, kajian pasal agro pelancongan tak jadi. kitorang tak cukup bajet weh.

senang cerita, kitorang pilih ekopelancongan. kajian ni dekat area teluk kemang, port dickson. aku tak pernah pergi. kitorang share tempat kajian sama dengan beberapa buah group lain. takpe lah kan. janji buat. banyak benda nak kena buat nanti; kena edar soal selidik, buat temu bual, tangkap gambar and blablabla demi kajian tersayang ni. huhuhu. macam kajian pengajian am sem lepas. so takde la culture shock atau istilah saintifik melayunya terkejut beruk sangat. kekeke. pengalaman sememangnya membantu. so, ni kajian lapangan aku yang kedua.

btw, ni kunjungan kali kedua kitorang ke melaka. masa sem satu kitorang dah pergi. sebagai persediaan untuk kajian yang sebenar. so takde buat apa sangat. just makan angin. hewhewhew. best dapat jejalan dengan kawan kawan. macam macam kitorang buat. for this time, memang kena buat kerja. kalau tak memang kantoi geografi. dah la pointer geografi aku nyawa nyawa ikan. result sem dua nanti ntah macam mana. seram.

oleh itu, marilah kita berjuang untuk score kerja kursus yang berfungsi sebagai back up plan. go go go. tiga hari dua malam. eh kbai.

Ini Rabu

k sebenarnya takde idea nak cerita apa. hari ni hari rabu. rabu maknanya hari koko. pakai baju koko. 

rutin harian di sekolah. bagi setiap rabu.
kitorang dak form 6 pakai baju vad la en. seluar slack. datang sekolah macam biasa. terus masuk kelas. perhimpunan cuma hari isnin. jap. hari ni masuk kelas lambat gila sebab cikgu yang pegang kunci kelas blok ni datang lambat.

lepastu masuk kelas. hari ni jugak hari kedua muet speaking test. besok hari last. first subject, pengajian am. kelas cikgu asris. kalau dengan cikgu ni, kelas relax sikit sebenarnya banyak. hehe. tadi belajar pasal teks bukan linear kepada teks linear. apa tu? sila google sendiri. sebenarnya pasal cara buat esei berdasarkan maklumat daripada graf/carta pai/jadual etc. susah k.

seterusnya kelas geografi. cikgu sama. cikgu tu sebenarnya cikgu geografi tapi boleh mengajar pengajian am. lagi pon, sekolah kitorang tak ramai tenaga pengajar tingkatan enam; 15 orang sahaja. k waktu geografi perbincangan kerja kursus sem ni. group work. jumaat ni kena pergi pd dengan melaka. semua proposal, soal selidik etc kena siapkan.

time seni visual pulak cikgu tak masuk. buat kerja sendiri. yang belum siap dengan projek seni; sibuk mengecat, menge-spray. ada dah siap ada belum. aku dah siap. 70%? boleh lah. tinggal nak touch up je. waktu ni bersembang je kerja. gunakan masa bermanfaat untuk benda tak bermanfaat. pandai bukan? heh.

rehat time. koperasi takde benda menarik jadi beli belah dekat kantin. keropok lekor pon jadilah. naik kelas. makan. lepas ni kelas muet. muet tak belajar sebab cikgu cikgu sibuk dengan speaking test. lagi sekali, kelas berpesta. tapi masih di bawah kawalan. kalau tak memang kena sound dari bilik pengurusan sebelah tu. biasanya waktu kuliah memang bising sikit sebab semua orang berkumpul. lelagi kuliah muet, p.a.

kitorang pergi jumpa cikgu kejap. nak ambik salinan kerja kursus seni visual. lepastu cikgu terangkan blablabla. malas aku naik taip. sorry. k habis. masuk kelas. lepak. sembang kosong. waktu balik pulak ada mesyuarat vad. pelantikan sesi 2014/2015. budak upper tak boleh cadang nama calon, so kitorang cuma mengundi. tahniah kepada yang dapat jawatan. 

cikgu bagi senior balik awal. hehe. ok tu je. bosan kan? aku tak tau nak cerita apa. selamat jalan. ehe.

aww itu hari google wished burstday kita .__.

Being random


i sign up a damn new blogger acc with a damn new email. yup i regret nothing until now. lol. anyway i have been blogging since 2010 but i get serious in this world on 2011. i love to edit the blog more than post the stuffs >o< thats why my blog appearance keep changing though i rarely publish something. i easily get bored with everything around me. idk why, sorry.

seriously i have no idea what to tell actually. oh happy new year 2014! hehe it may be late to say this (of course! its already half of 2014! come on liyana. you are so lame) whatever. its already june. last tuesday (a week ago) was my birthday. im just a nineteen-years-young-kiddo ohkaybye. please agree with me. im desperado wanna be wild, young and free babeh. stop talking shit liyana. so happy birthday me! thanks for the cake mom~

leggo to the future! i just started my semester three hewhew and this is my final sem! after this no more dream school! did i ever tell ya that im proudly a six former? yes i am and pre-u life is no joke. i wanna share about my life as a pre university student but nah maybe next time? i wanna give all my best for this sem because i have to! no matter what. lets learn from the mistakes liyana. you are grown up already. just for this time. for the last time. do it well. for yourself especially and everyone. no turn back.

my not-so-little-brother (a year younger than meh) enrolled to poli somewhere. we just send him off. im happy for him. but deep inside my lil heart im a bit jealous. because? because he went to university first! not me. okay its not uni but i still consider it as university. dont argue with me. i wanna feel not to be a school kiddo too. i wanna leave the house too (lol but really). i i i just... idk im sick of school. been years with school; the urge to leave school quickly really hsaksakdjansxom. na i feel?

tomorrow has school. kbai.